Beierse onderzoekers (Müller et al., 2018) zijn nader ingegaan op de omgeving, waarin kinderen leven. De vraag was, of het ook al helpt, als je in de buurt van een veehouderijbedrijf woont ter bescherming van astma en allergieën. Allerlei omgevingsfactoren werden meegenomen, zoals de aanwezigheid van bosjes en bomen, de luchtkwaliteit, etc. Wanneer de boerderij op minder dan 100 meter van je huis staat, is er een meetbare afname van astma en atopie bij kinderen. Het probleem is natuurlijk: wie heeft er een boer als buurman?
Er werden drie groepen kinderen met elkaar vergeleken: zij die op een boerderij leven (boerderij); zij, die niet zelf op de boerderij leven, maar minstens 1x per week op een boerderij zijn (contact) en kinderen zonder enig boerderijcontact (geen contact).
Er is een verschil in incidentie van astma en atopie in de drie groepen kinderen (Figuur 1). Zoals verwacht zijn boerderijkinderen beter beschermd dan de beide groepen niet-boerderij kinderen, maar duidelijk is, dat kinderen die nooit op een boerderij komen het slechtste af zijn. Maar waar komt dit door? Welke correlaties vindt men met de omgevingsfactoren?
De onderzoekers hebben via statistische modellen beoordeeld welke factoren nu een bijdrage leveren en komen tot de opvallende conclusie, dat al dan niet het drinken van rauwe melk door niet-boerderijkinderen vrijwel volledig verklaard, waarom er binnen de niet-boerderijkinderen verschillen zijn. Dus niet de afstand tot een boerderij, maar de consumptie van rauwe melk leidt tot een reductie van astma en atopie.
Dit is maar goed ook, want rauwe melk is in te passen in een voedingspatroon. Er is in Nederland vrijwel geen kind, dat zo dicht bij een boerderij leeft, dat de dieren op de boerderij aanleiding geven tot een afname van astma en atopie. In Nederland is rauwe melk echter niet in de winkel verkrijgbaar, aangezien je zelf naar een boerderij moet gaan om de melk af te tappen. Rauwe melk wordt als gevaarlijk aangemerkt en de boer is verplicht aan te geven, dat je de melk voor consumptie moet verhitten. De keuze is dan aan jou, evenals het risico. In tegenstelling tot Duitsland mag in Nederland geen rauwe melk in flessen verkocht worden. Duitsland kent de legale rauwe melk als Vorzugsmilch. Wat in Nederland wel is toegestaan, is het kopen van rauwmelkse zure zuivel als rauwmelkse kefir en rauwmelkse yoghurt. Dergelijke producten kunnen nog wel eens een alternatief gaan vormen voor de rauwe melk, aangezien zij het beste uit twee werelden combineren: zuivel op basis van rauwe melk en een gefermenteerd product met een geringe kans op de besmetting met zoonotische bacteriën, een veilig product derhalve vanuit bacterieel oogpunt. Verder onderzoek naar de bescherming van dergelijke rauwmelkse zuivelproducten is wenselijk.
Tekst gebaseerd op: Müller-Rompa et al., 2018. An approach to the asthma-protective farm effect by geocoding.